Tähän saakka tai viime aikoina minun "perusruokaani" (=yleisimmin kokkaamani arkiruoat) ovat olleet:
- Pastaa jauhelihatomaattikastikkeella, sitruunaisella kanakastikkeella, sipatilla tai katkaraputonnikalakastikkella.
- Nakkikastike ja perunat.
- Kuha tai muu kala ja peruna / salaatti / uunijuurekset.
- Broilerin koivet, riisi ja mahdollisesti curry-kastike.
- Kasvispihvit ja peruna / salaatti.
- Halloumi- tai mozzarellasalaatti (kas, täydellistä karppiruokaa kasviksineen, juustoineen ja siemensekoituksineen!)
- Hernekeitto.
- Italialaiset lihapullat (olen laiskistunut keittelemään perunoita ja tekemään muusseja, joten seurana on useimmiten ollut salaatti)
- Unkarilainen makkarapata (uunissa haudutettu juures-chorizopata)
Aika hiilihydraattipitoista, siis!
Eniten karppijaksoni aikana odotan syöväni ehkä aiempaa enemmän pähkinöitä, kananmunia, voita,... No, siinäpä se.
Vaikeinta luopuminen tulee ehdottomasti olemaan seuraavista ruoista (satunnaisessa järjestyksessä):
- valkosipulikermaperunat
- ihanat laadukkaat tuoremehut aamiaisella.
- hyvät aamiaiset ja brunssit ylipäänsä croissantteineen ja muine hiilarihöttöineen päivineen
- aamiaispuuro (sitähän hyväkarppi onneksi saa syödä)
- Oboy kaakao
- puolimakeat kuohuviinit (saakohan mitään viinejä juoda?!?)
- tuore kaura- tai ohraleipä Oivariinilla
- ravintoloiden ihanat pastat ja risotot
- sushi
- lämpimät leivät ja patongit.
Ehkä totaalisimman muutoksen päivän aterioistani tulee kokemaan aamiainen. Aiemmin nautin aamulla lähes aina jotakin seuraavista: puuroa, hedelmiä, mehua, leipää, sokerillista jugurttia / smoothieta, mysliä.
Todennäköisesti tulen kyllästymään jossain vaiheessa siihen, että joudun joka päivä värkkäämään eväät töihin. Tähän asti olen syönyt lähes poikkeuksetta koulumme ruokalassa. Eihän se aina niiin kovin laadukasta ruokaa ole, miten voisikaan olla sillä rahalla. Mutta on siitä vatsansa saanut täyteen, ja mikä parasta, ei tarvitse itse nähdä vaivaa ruoan eteen. En sitten tiedä, johtuuko se työn raskaudesta vai ruoan huonosta koostumuksesta, mutta loma-aikoina minulla ei kyllä ole samanlaisia lounaan jälkeisiä väsymyskoomia kuin kouluaikaan. Vaikka usein kouluruokaa lautasellani kriittisesti pyörittelenkin, tänään kuitenkin söin lähes tippa linssissä nakkikeittoani. Mietin, että jos innostun karppaamisesta lopullisesti, tämä saattaa olla viimeinen kerta tätä ihanuutta. Ikävä tulisi myös mannapuuroa ja mehukeittoa, kinkkukiusausta, kalakeittoa ja einesbroilerpyöryköitä (tiedän!) perunoilla ja currykastikkeella.
Eniten kaipaan vinkkejä lisäkkeisiin. Jos peruna, pasta ja riisi jäävät pois, joudunko järsimään iänikuisia salaatteja ja paahdettuja kasviksia / juureksia vaan? Täytynee tehdä syväsukellus karpin reseptipankkeihin.
En tiedä, miten selviän siitä, että en saa makeuttaa ruokia. En sokerilla, enkä keinotekoisilla makeutusaineilla. Todennäköisesti joudun lieventämään kantojani johonkin suuntaan, ajatuksistani makeuttamiseen liittyen tulen varmasti avautumaan myöhemmin.
Ei ole sattumaa, että tämä kokeiluni sattuu synttärijuhlien (voileipäkakku, karjalanpiirakat ja munavoi, äidin orpopojanpiirakka!), juhannuksen (uudet perunat ja grillattu maissintähkä!), vapun (sima ja munkki!) ja muiden herkkupäivien ulkopuolelle... ;)
Hei,
VastaaPoistaOnnea kokeilulle, olet valinnut oikean suunnan ;)
Kokemuksesta voin kertoa että ennen karppauksen aloitusta ikävöin jo etukäteen joitain ruokia ja juomia joita päätin voivani syödä kerran parissa viikossa ilman omantunnontuskia. Karppauksen aloitin suht tiukasti (iso mies ja hiilareita 20-50gr/päivä) enkä missään vaiheessa kaivannut enää hiilaripommisuosikkejani. Makuaisti yksinkertaisesti alkoi arvostamaan oikeaa ruokaa eikä sen jälkeen tehnyt enää mieli leipiä, herkkuja, mehuja, pastaa, alkoholia...
Pari pointtia:
- miksi luovut valkosipulikermaperunoista? En itse juurikaan syö perunoita koska ne ovat mielestäni mauttomia mutta tuollaisena ovat hyväkarpille about ideaaleinta ruokaa
- makeutusaineista kyllä pääsee eroon. Itse totuttauduin Steviaan kunnes tajusin ettei makeaa enää tee mieli. Kahvissa menee kermaa tai kookosöljyä, usein ihan mustanakin vaikka koko elämäni viimeistä paria vuotta lukuunottamatta olen juonut kahvin maidolla ja sokerilla. Ruokiin en ole kaivannut lisämakeutta koska...
- vihanneksia en ole rajoittanut mitenkään, sinä ilmeisesti näitä rajoitit. Normaalisti syön noin kilon päivässä. Hedelmiä en syö paitsi jonkin verran marjoja ja tomaatteja. Hyväkarppina melkein suuntaisin rohkeasti makeampien vihannesten suuntaan ja jättäisin salaatit vähemmälle.
- normaalit kasviöljyt vaan pois ja tilalle voi, kookosöljy ja oliiviöljy. Rohkeasti makua rasvalla niin kohta ei enää tee mieli makeaa.
Vielä kerran onnea matkalle. Itsekin lähdin aikoinaan vain kokeilemaan mutta näin vuosien jälkeen homma toimii aina vain paremmin.
Huomenta!
VastaaPoistaKiitos kivasta kommentista ja hyvistä vinkeistä! :)
Vs-perunoista sen verran, että oletin perunan olevan kaikista lisukkeista karpille pahin, joten siksi valkosipulikermaperunat laitoin kiellettyjen listalle. Ekat kaksi viikkoa menen ehdottomalla vilja-perunakiellolla, mutta ehkä sen jälkeen tuo herkku voi palata takaisin elämääni. En tunnista sokerin hirveästi orjuuttaneen minua (lähinnä olen napostelija, suolainen tai makea, ihan sama, kunhan jääkaapin ovi narahtaa), pystyn hyvin pitämään avattuja keksi- tai karkkirasioita kaapissa kuukausitolkulla ilman mielitekoja). Joten jospa tästä kokeilusta jäisi laukkuun vaikkapa tapa syödä enemmän kasviksia ja vähemmin höttöhöttöä (vaaleat leivät, sokerimehut ym.). Silloinhan voisin noita ihanuuksia (vs-perunat, täysjyväpastat ym. syödä edelleen kohtuudella). Se vain mietityttää, kuinka paljon siinä kohtaa pystyy sitten sitä rasvan määrää kasvattamaan, jos edelleen syö niitä täysjyväviljoja ym. Ehkä olen tässä suhteessa kuukauden (tai vuoden) päästä viisaampi.
Kahvia en onneksi juo ollenkaan, teetäkin vain jos on pakko (jos mehua tai limsaa ei ole tarjolla). Siinä mielessä makeuttaminen ei tule ongelmaksi. Lähinnä mietin jugurtteja ja pirtelöitä, ainakin alkuun sokerin jättäminen pois niistä voi olla kulttuurishokki. Ajatuskin turkkilaisesta jugurtista etoo, olen kerran aiemmin saanut siitä yliannostuksen ja sen jälkeen en ole pystynyt ko. jankkiin koskemaan muutoin kuin ruoanvalmistusmielessä. No, tätä lähden tutkiskelemaan sitten parin viikon päästä.
Minä en varmaan tule rajoittamaan vihanneksia millään tavalla ja hedelmiäkin ehkä vain banaanin / viinirypäleiden osalta. Ihan tarpeeksi tekemistä muutenkin syödä niitä tarpeeksi päivässä. Tuskin tarvitsee siis rajoittaa. Kunhan nyt ensimmäiset pari viikkoa laskeskelen niitä hiilarimääriä, niin sitten olen viisaampi sen suhteen, mitä voin syödä ja kuinka paljon. :)
Perunan tärkkelys on kyllä sieltä pahimmasta päästä mutta riippuu paljonko sitä syö, peruna on kuitenkin lähinnä pelkkää vettä... Viljakielto kannattaa ehdottomasti olla eikä se peruna ole tosiaan mitenkään pakollinen, huomattavasti ravinteikkaampia vaihtoehtoja on vihannesosasto pullollaan.
PoistaJogurteista: itse totuin nopeasti rasvaiseen jogurttiin mutta en asu Suomessa niin en tiedä onko meillä erilaisia tuotteita. Turkkilaista olen Suomessa kyllä syönyt mutta sekoitin siihen usein marjoja, ei pelkästään maun vuoksi mutta kyllähän siitä makeampaa tuli ja rasvanmaku jäi taka-alalle.
No, kuten sanoit: pari viikkoa kun laskeskelet niin huomaat nopeasti mitä voi syödä ja mitä ei, mikä maistuu ja mikä ei. Sen jälkeen on helpompi päättää millaista linjaa lähtee pitämään.