Huom! Tässä blogissa kirjaamani asiat eivät ole virallista totuutta karppaamisesta, vaan minun kokemuksiani ja käsityksiäni. Kommenttilaatikossa saa esittää poikkeavia näkemyksiä tai uusia näkökulmia! :)

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Tällä mennään!

Olen valinnut karppikokeiluni linjaksi tiukahkon hyväkarppauksen.

Mitä siis saan syödä:

Vapaasti:
  • kaikki liha, kala, linnut, äyriäiset
  • kypsytetyt juustot
  • kananmuna
  • kaikki kasviöljyt, voi
  • mausteet
Rajoitetusti (mitä pienempi hh% sitä enemmän voin valita):
  • pähkinät, siemenet
  • salaattivihannekset (kuten lehtisalaatti, jäävuorisalaatti jne., endiivit, sikurit, fenkolit, kurkku, retiisit, selleri ym.)
  • salaattiyrtit
  • sienet
Pieniä määriä:
  • kerma, crème fraiche, smetana
  • muut vihannekset

Hiilihydraattipitoisuuteen nähden rajoitetusti:
  • marjat
  • juurekset poislukien peruna (lanttu, nauris, punajuuri, porkkana jne.)
  • tuorejuustot
  • rahka, maustamaton jogurtti
  • aito kaakaojauhe, tumma prosenttisuklaa pieninä määrin
Runsashiilihydraattisia vaihtoehtoja, ei kohtuuttomia määriä päivässä:
  • maito
  • täysjyväviljatuotteet
  • hapatettu vehnätön ruisleipä
  • hiutalepuuro
  • tumma pasta ja riisi
  • hedelmät kohtuudella (pl. banaani ja rypäleet)
  • pavut ja linssit

Yhteensä noin 100g hiilihydraattia / päivä.

Koska haluan oikeasti kokea eron nykyisiin elintapoihini verrattuna, jätän ainakin ensimmäisen kahden viikon ajaksi pois kaikki viljatuotteet, myös hyväkarpille jossakin määrin sallitut, eli täysjyväpuurot, -leivät, -pastat ja -riisit. Myös keinotekoisista makeutusaineista ja light-mehuista / limsoista yritän pysytellä erossa. En kyllä sitten yhtään tiedä, millä saan sitä makua ruokiin.

4 kommenttia:

  1. Erikseen on syytä mainita kaalit, jotka ovat vhh-syöjän kasvislisukkeiden a ja o. Parsa-, kukka-, valko- ja kaikki kaalit, hapankaalia unohtamatta! Kaikilla mahdollisilla tavoilla valmistettuina.

    VastaaPoista
  2. Voi öyäääks! Just mun inhokkeja kaikki kaalit kypsennettyinä. Ei uppoa kyllä mikään laatu, ei sitten millään. Lapsena kaivelin makkarakeitostakin ne sekavihannekset pois (ja kehtaanko edes tunnustaa, että yhä välillä). Samaan inho-osastoon menevät kyllä lähes kaikki keitetyt kasvikset porkkanaa, lanttua ja papuja myöten. Raakana syön kyllä, esim kaalista tehtyä salaattia tai kukkakaalia dipattuna.

    Hmm... Täytynee joko aikuistua ja lakata kitisemästä ruoasta tai kehittää jotain muuta tilalle.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Hih - no sitten kaalit jäävät vähittäisen tutustumisen varaan. :D

    Ei mekään oikeastaan koskaan syödä keitettyjä eikä edes höyrytettyjä kasviksia. Jos ei syödä raakana, freesataan paistinpannulla tai kasarin pohjalla. Tehdään uunipaistoksia ja laatikoita.

    VastaaPoista