Kävin eilen kirjastossa. En niinkään löytääkseni lisätietoa teoriapuolesta - sitä tuntuu löytyvän netistäkin varsin kivasti, vaan varautuakseni siihen hetkeen, kun en keksi, mitä ihmettä voisin syödä tai kokata. Nyt on reseptikirjaa jos jonkinlaista - kolme Heikkilää, kolme Luotosta ja pari verrokkia länsinaapurista. Valitsin tarkoituksella suomalaisia tai pohjoismaisia kirjoja, jotta raaka-aineet ja ateriakäsitys ylipäänsä olisivat tuttuja. Luotosen ABC-kirjassa ainakin oli kivasti ihan valmiita ateriaehdotuksia, mihin oli vieläpä laskettu reseptin sisältämät hiilihydraattimäärät viereen (Tykkään!). Lisäksi kirjassa vinkattiin kätevään hiilarilaskuriin (http://karppaus.info/ruokakulma/) sekä tutustutettiin mystiseen hiilariyksikköön nimeltä "roope" (=5kg hiilihydraattia). En tiedä vielä, kuinka tarkkaan aion laskea päivittäisiä hiilareitani, ainakin alkuun ajattelin, että merkkaisin ylös vain kaikkein merkittävimmät määrät ja antaisi loppujen tulla lisuiksi sen kasan päälle. Saas nähdä!
Nyt on muutama päivä aikaa jo vähän selailla kirjoja ja orientoitua tulevaan, valita valmiiksi sellaisia helppoja reseptejä, mihin voi turvautua, kun pää lyö tyhjää.
EDIT: Nyt paria kirjaa selanneena en malta odottaa, että pääsen kokeilemaan kaikkia ihania reseptejä! Eihän kuukausi riitä mihinkään, näitä jäänevät käyttöön, vaikka karppaus loppuisikin.
EDIT 2: Hassua huomata, että vaikka en ole koko karppausta vielä edes aloittanut (lounaaksi kinkkukiusausta, töiden jälkeen avokadopastaa), on jo nyt paljon terveellisempi ja raikkaampi olo. :) Pastat ja leivät ovat alkaneet tuntua epämiellyttäviltä valinnoilta ja kananmunan syöminen saa hienoisen itsetyytyväisyyden pintaan. Näin sitä syödään Terveellisesti. Näköjään ainakin minulla tulee siis jonkin verran lumevaikutustakin, kun tarpeeksi jankkaa päähänsä näitä teesejä.
Ehkä kirjastosta bongasitkin sen kirjan, joka toistaiseksi on ollut antoisin meille, mutta varmuuden vuoksi tarjoilen sen vielä tässä:
VastaaPoistaSofie Hexeberg & Gunn-Karin Sakariassen: Vähähiilarikeittokirja : 100 herkullista ohjetta vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Tammi 2012.
Lainasin tämän kirjastosta ja ostin sen jälkeen omaksi. Tekijöistä Hexeberg on lääkäri ja LT, Sakariassen ravitsemusterapeutti. Hexeberg pyörittää miehensä kanssa klinikkaa; miehensä on Hexebergin esipuheen mukaan "sisätautien erikoislääkäri ja tutkinut sydämen toimintaa 10 vuoden ajan". Hexebergillä on, edelleen esipuheensa mukaan, hyvin virallisterveellinen rasvakammoinen tausta. Tämä herättää luottamukseni siksi, että hän tietää mistä puhuu laajemminkin kuin mitä vhh-ruokavalio häneen itseensä vaikutti.
Usein vhh-ruokaohjekirjojen ohjeet sisältävät kummallisia ainesosia, joita ei saa kuin luontaistuotekaupoista ja pahimmassa tapauksessa pitää tilata verkosta. Tässä kirjassa ohjeet ovat yksinkertaisia ja helppoja - eivätkä mitenkään yltiöpäisiä.
Vaikkapa tonnikala-avokadotahna:
purkki tonnikalaa (eikä, niin kuin odottaisi, öljyssä vaan vedessä),
1 avokado,
1 rkl sitruunamehua,
1 rkl majoneesia,
suolaa, pippuria.
Tonnikala valutetaan, avokadosta perataan syötävät osat. Kaikki sekoitetaan monitoimikoneella tai haarukalla (kaipa sauvasekoitinkin käy?). Eikä oo hiilareita pahemmin.
Tai Sofien nopea aamiaislautanen:
1 avokado,
1 purkki tomaattimakrillia,
2 rkl majoneesia,pippuria
Avokadosta perataan syötävät osat ja leikataan paloiksi. Kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa haarukalla.
Tiedän, että monet karppaajat kavahtavat avokadoa sen sisältämän runsaan omega-6-rasvahappomäärän takia, mutta pakkoko noita on joka päivä kauheasti syödä. Ja voihan vastapainoksi omegakutosille syödä omegakolmosia - niiden tasapainosta on kyse, kokonaisuudesta. Saamme länsimaissa ravinnosta helposti liikaa kutosia.
Kirjassa on aivan oma osastonsa perunan, riisin ja pastan korvikkeille, mikä on ensimmäinen kompastuskivi vhh-ruokavalioon ryhtyvälle.
Sitä vain en ymmärrä miksi kaikkia kakkaroita täytyy kutsua leiväksi. "Näkkileipä" on silkka kananmuna-siemenlätty:
1 kananmuna
80 g auringonkukansiemeniä tai jotain muita siemeniä (meillä kokki käytti mantelirouhetta)
suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja levitä suurelle leivinpaperilla päällystetylle lautaselle. Paista mikroaaltouunissa voimakkaalla teholla n. 2 min ja leikkaa neljään osaan. Jäähdytä ritilällä.