Listaan alle karppaukseen siirtymisessä havaitsemiani hyviä ja huonoja puolia, verrattuna vaikkapa siihen, että syö "perussuomalaisesti" (eli yrittäen virallisterveelliseen päin, mutta sallien itselleen enempi lipsumista ja herkuttelua). Kaikki alla oleva on minun kokemuksiani, joku toinen saattaa kokea asian toisin. Kommenttilaatikkoon saa ehdottaa omia huomioita!
HYVÄT PUOLET:
- Karppiruoka pitää nälkää paremmin kuin hiilarit.
- Hiilareita leikkaamalla olen itse välttänyt ruokailun jälkeiset väsymyskohtaukset. Hiilarit väsyttävät minua. (EDIT: Otettuani kouluruokahiilarit takaisin ruokavalioon, väsymyskohtaukset pysyneet edelleen poissa. Väsymys johtui ehkä opepöydältä suuhun eksyneistä kekseistä, kakuista tm. tai jostain ihan muusta.)
- Vatsa on litteämpi (suolisto sen sijaan ei toimi yhtä hyvin, jostain pitäisi kehittää kuituja).
- Paino putoaa kuin itsestään. Tarkoitukseni ei ollut laihtua, mutta tässä sivussa on lähtenyt yli kilo / viikko, ilman mitään laihduttamista (alun tiukka vaihe). Vaihdoin vain pastan, perunan, riisin, jauhot ja sokerit kasviksiin / proteiininlähteisiin / runsaampaan rasvankäyttöön. Kertaakaan ketovaiheen (jolloin ruoka äklötti eikä tehnyt mieli syödä mitään siitä, mitä oli lupa syödä) jälkeen en ole kokenut kunnon nälkää, vain sellaista, mikä välillä muistuttaa syömisestä. Annokset ovat pienentyneet luontaisesti - karppiruokaa ei pysty syömään yhtä paljon kuin raikkaammaksi kokemaani virallisterveellistä. Täyteen tulee pienemmällä, mutta olo ei silti ole ähky, eikä tule niin paljon närkkimisen tarvetta, kuin hiilareilla (että lisää ja lisää ja lisää). EDIT: Otettuani puurot, täysjyväleivät ym. takaisin ruokavalioon (eli hyväkarppaus), kilot tulivat hetkessä takaisin.
- Karppiruoka on lisäaineista puhtaampaa.
- Tulee syötyä enemmän kasviksia. Mielestäni lihansyöntini ei ole lisääntynyt. Lähinnä syön enemmän kananmunia, pähkinöitä, kasviksia, jugurttia/rahkaa ja juustoja.
HUONOT PUOLET:
- Ruoanvalmistusta on enemmän kuin perussuomalaisessa ruokavaliossa. Sen sijaan, että voisin ottaa jääkaapista valmiin maustetun jugurtin, minun täytyy värkätä annokseni luonnonjugurtista, marjoista ja sokerista. Sen sijaan, että voisin lämmittää edes välillä nopsaan hernerokkapurkin liedellä tai mättää pakastesipulisekoituksen, kerman ja kinkkusuikaleet vuokaan, minun täytyy valmistaa ateriani alusta (raaka-aineista) saakka itse ja kasviksissa näpertämistä ja valmistelua on ylipäänsäkin enempi kuin perunapastariisimätössä. Fiksua ja terveellistä kyllä tämä raaka-aineiden käyttö ja itse ruoan valmistus, suositeltavaa perussuomalaisillekin, mutta aikaa vievää!
- Kun kaikista maailman ruoka-aineista saa käyttää enää osaa, on valikoima väistämättä suppeampi. Sama koskee erityisesti juomia, käytännössä ruokajuomaksi jää yksi sallittu terveellinen vaihtoehto: vesi (+maito/piimä rajoitetusti). Ruokien osalta auttanee, kun karppaa pitkään ja kerryttää itselleen laajan karppireseptien kokoelman.
- Kahviloissa ja ravintoloissa on huomattavasti vähemmän annoksia karppaajalle kuin perussuomalaiselle. Perussuomalainen saa syödä kaikkea, karppaaja vain murto-osaa annoksista. Ravintoloista nyt vielä löytyy joitain annoksia, missä on kasvislisuke (vähintään pyytämällä tekevät), mutta kahvilat keskittyvät pullamössöön ja sokeriherkkuihin.
- Kyläillessä joutuu useimmiten kieltäytymään emännän ruoista: Usein tarjolla on vain jauho- ja sokeripitoisia tarjoomuksia.
- Koska pikaruokaa on vaikea löytää, joutuu mukana kuljettelemaan eväitä, hätävaroja jne.
- Joka pitää makeasta, joutuu käyttämään keinotekoisia makeutusaineita. Niiden terveysvaikutuksista on monenlaisia käsityksiä.
- Ainakin minulla suolisto toimii huonommin. En tiedä, mistä sitten saisin tarpeeksi kuitua. Ilmeisesti siemeniä, pähkinöitä ja kasviksia pitäisi syödä enemmän, ehkä heittää vaikkapa jugurtin joukkoon.
JÄÄ NÄHTÄVÄKSI:
- Pitkäaikaiset terveysvaikutukset: Pitkäaikaisvaikutuksista ei tunnu olevan konsensusta. Käsittääkseni tutkimustiedosta löytyy kättä pidempää sekä virallisterveelliseen että karppileiriin, toisaalta kaikista terveysvaikutuksista tietoa ei kai ole luotettavasti edes saatu. En ole vakuuttunut kummankaan ruokavalion yltiöterveellisistä vaikutuksista sydän- ja verisuonitauteihin, metaboliseen oireyhtymään, syöpiin tm. Ja jos jompikumpi ruokavalio yhtä edellämainituista sairauksista ehkäisisikin, toista se sen sijaan saattaa jopa pahentaa. Jään odottamaan aktiivisempaa tutkimusta ja mahdollisesti joskus odottavaa konsensusta.
Ei jugurttia tarvitse maustaa ja näin käyttää maustamiseen aikaa...
VastaaPoistaja kuituja lisäät lisäämällä kasviksia ruokiisi. Eikä joka kerta kyläillessä tarvitse kaikesta tarjotusta luopua, kyse on lähinnä määristä ja kuinka monta kertaa viikossa. Toisaalta pelkkä kahvi itselleni on ihan riittävä kylässä, tää meidän pulla/kakku kahvi kulttuuri on ihan opittu kultturellinen tapa...kahvi kahvina, ja kakut vaikka muutaman kerran vuodessa synttäreillä...omilla tai kavereiden.
Sinun ehkä ei tarvitse. Minusta pelkkä partaäijä ämpäristä ilman mitään lisukkeita on kamalaa. Ja väitän vähintään 95 % suomalaista olevan samaa mieltä: Mieluummin jugurtti, missä marjoja ja makeutusta, kuin pelkkää partaäijää. Tämä on rasittavaa, että toisaalta käsketään syömään ihan älyttömiä, pahanmakuisia juttuja, ja toisaalta kehuskellaan, kuinka vieraat kehuvat. Eivät varmasti kehu, jos pelkkää maustamatonta luonnonjugurttia ilman mitään saavat. Älkää nyt uunoja olko.
VastaaPoistaKasvisten lisäys ei itselläni ole auttanut. Suolisto ei toimi yhtä hyvin kuin silloin, kun sain syödä puuroa, leipää, pastaa, riisiä, perunaa. Piste.
Tuota kahvinjuontia kritisoin edelleen - sekö sitten on terveellistä? Kyllä minä mieluummin otan tuorepuristetun mehun.