Ensimmäinen huomioni tästä normaalista helposta ruoasta: Kaupoissa myytävä normiruoka on suurimmaksi osaksi todella prosessoitua.
Kuluneen 12 tunnin aikana olen syönyt mm.
- soijalesitiiniä ja vanilliiniaromia = O'boy-kaakao
- sakeuttamisaineita (muunnettu peruna- tai maissitärkkelys, pektiini, johanneksenleipäpuujauhe), happamuudensäätöaineita (kalsiumlaktaatti, kalsiumsitraatti, natriumsitraatti, sitruunahapppo), aromia, porkkanatiivistettä sekä väriä (karmiini) = Valion jugurtit
- sakeuttamisaineita E440, E415, happamuudensäätöainetta E330 ja säilöntäainetta E202 = X-tra-mansikkahillo.
- lisää happamuudensäätöainetta = Oltermanni-juusto.
Yllämainittujen lisäksi kuitenkin myös omenan, kunnollista lähileipomon ruisleipää, maitoa, tuorepuristettua appelsiinimehua, voita ja tavallisen viilin.
Kaupassa käydessä huomaa, kuinka jugurttihyllyssä on tsiljoona vaihtoehtoa, mitä on muuteltu joko laktoosipitoisuuden, rasvapitoisuuden, värin, säilyvyyden, koostumuksen, maun ym ym ym. kannalta. Ja vain pari, missä on pelkkää "ehtaa tavaraa". Toki ymmärrän sen - pitäähän kaupan kannattaa. Eihän kaikki ruoka voi pilaantua hyllyyn tai jääkaappiini tai näyttää epämiellyttävältä. Mutta voimmeko todella luottaa siihen, että luonnottomuudelta ja kemikaaleilta kuulostavat ainekset ovat meille tässä määrin turvallisia?
Tähänastisessa elämässäni olen oppinut, että osa lisäaineista on pahoista nimistään huolimatta täysin luonnollisia. Tai ainakin synteettisesti valmistettuja vastaamaan luonnossa esiintyviä aineita. Osan nimet kuulostavat kemiallisilta monstereilta, valmistajat vieläpä huijaavat asiakasta ilmoittamalla E-koodin sijaan nimen tai toisin päin. Vaarallisuuden selvittääkseen aihetta täytyisi opiskella valtavat määrät. Näin ollen tavan kuluttajan täytyy uskoa niitä, jotka aihetta ovat opiskelleet ja tutkineet ja sen parissa työkseen puuhailevat. Uskoako virallisterveellistä totuutta (määrällisesti enemmistö) vai toisinajattelijoita?
"Elintarviketurvallisuusvirasto muistuttaa, että lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Lisäksi lisäaineet ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin tutkimuksin ennen kuin ne hyväksytään markkinoille ja käytettäväksi elintarvikkeiden valmistukseen.
---
Eräät lisäaineet saattavat aiheuttaa joillekin ihmisille yliherkkyysoireita. Lisäaineyliherkkyys on kuitenkin hyvin yksilöllistä sekä myös harvinaista verrattuna yleisimpiin ruoka-aineallergioihin, kuten kala-, pähkinä-, maito- tai vilja-allergioihin.
---Turvallisuus- ja saantitutkimusten perusteella komiteat asettavat joillekin lisäaineille ADI-arvon (Acceptable Daily Intake), joka tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-arvo ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa kohden. Esimerkiksi virvoitusjuomissa makeutusaineena käytetyn aspartaamin (E 951) ADI-arvo on 40 milligrammaa/kg. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä makeutusaineita, saa 60-kiloinen henkilö turvallisesti käyttää joka päivä aspartaamilla makeutettua tuotetta neljä litraa.
Euroopan unioni edellyttää, että kansalaisten lisäaineiden saantia seurataan. Elintarvikevirasto on kartoittanut suomalaisten lisäaineiden saantia ja tutkimusten perusteella lisäaineiden saanti ei ole suomalaisella aikuisväestöllä kansanterveydellinen ongelma. Myös 13 kk:n - 6 vuoden ikäisillä lapsilla lisäaineiden saanti on keskimäärin kohtuullisella ja turvallisella tasolla." (Evira.fi)
"http://finland.somefood.org/?page_id=855" (Tämän sivuston ylläpitäjästä, hänen koulutuksestaan tai ylipäänsä asiantuntemuksestaan minulla ei ole käsitystä. Kovasti kommentoijissa tuntuu olevan allergisia ihmisiä, minulle keskustelu tuntuu vieraalta, kun en saa allergiaoireita mistään.)
Kumpaan siis luottaa - mene ja tiedä! Onko tutkimusta tehty tarpeeksi pitkään ja tarpeeksi luotettavasti? Kun onhan maailma muutenkin pullollaan asioita, joista emme vielä tiedä. Toisaalta hyvinhän nuo näyttävät muutkin hengissä säilyvän näitä elintarvikkeita käyttämällä. Toistaiseksi taidan luottaa siihen, että olennaiset riskilisäaineet selvittämällä ja niiden määrää vähentämällä, niistä kuitenkaan kokonaan luopumatta, jatkan elämääni.
Toisaalta mietin myös, miksi vain ruoasta ja sen lisäaineista pauhataan. Päivittäin syömme lautasilta, joihin jää tiskiainejäämiä, käytämme vaatteita, joihin jää pesuainejäämiä, pesemme hampaamme kemikaaleilla, nautimme ruokaa, joka on pakattu kaikenlaisiin kemikaaleihin, levitämme ja suihkimme ihollemme ja hiuksiimme kemikaaleja. Jne jne jne. Mitähän ne sitten aiheuttavat? Sekin aihe tuntuu olevan kuin pohjaton suo, tietoa suuntaan jos toiseenkin. Pieni ihminen menee aivan sekaisin ristikkäisestä informaatiosta. Taas täytyy valita, keneen luottaa. Elää vaan ja ottaa riski, että joskus tässä sairastutaan ja kuollaan kuitenkin.
Ja ennen kaikkea pohdin sitä, pitäisikö minun mieluummin keskittyä syömään yllä mainittua puhdasta, kemikaalitonta, ruokaa, eikä niinkään vähähiilihydraattista. Monestihan karppaukseenkin kuitenkin liittyy pyrkimys puhtaan ruoan käyttöön, varsinkin, kun prosessoitu ruoka usein on myös hiilihydraattipitoista tai vähärasvaista.
Listaan tähän loppuun vielä elämääni helpottaakseni
Käytössäni olevia "PUHTAITA" RUOKA-AINEITA, joissa käytetty perusaineksia eikä lisäaineita:
(listaan sitä mukaa, kun keksin)
- Juurekset, vihannekset, yrtit, marjat, hedelmät.
- Puhdas, täysin käsittelemätön liha, kana ja kala (pelkkä naturel-merkintä paketissa ei vielä takaa mitään).
- Riisi, pasta
- Puurohiutaleet (kaapissani Elovenaa, Nallen riisipuurohiutaleita sekä Neljää viljaa)
- Pähkinät, siemenet
- Osaa jauhoista ehkä saisi ilman jauhonparanne E300:ta (joka myöhemmin osoittautui askorbiinihapoksi, eli C-vitamiiniksi)? Täytyy tutkia...
- Sokeri
- Maito, kerma, luonnonjugurtti (lisätty D-vitamiinia), kermaviili,
- Kananmuna
- Peltolan Ruislimppu
- Voi, rypsi- ja oliiviöljy
- Tomaattimurska
- Ketsuppi (!)
- Kivetön kalamata-luomuoliivi
- Säilyke-hernekeitto (!)
- Säilyketonnikala
- Fazerin CACAO (no joo, jotain "aromia" siinä on, mutta laitettakoon silti tähän listaan, kun ei muuta)
Käytössäni olevia "PROSESSOITUJA" RUOKA-AINEITA, eli niitä, mihin on lisätty kaikenlaista:
(Ottamatta ollenkaan kantaa siihen, kuinka epäterveellisiä / terveyttä edistäviä nämä korvaani teollisilta kuulostavat ainesosat ovat - itse asiassa myöhemmässä tarkkailussa totesin osan tällä tietoa ihan terveellisiksi tai pikemminkin terveellisyyttä / makua / koostumusta parantaviksi.)
- Margariini: emulgointiaine,säilöntäaine kaliumsorbaatti, happamuudensäätöaine sitruunahappo, aromi
- Meetwursti: soijaproteiini, hapettumisenestoaine askorbiinihappo, mustapippuriaromi, elintarvikevärit E150c & karmiinit, säilöntäaine E250
- Salami snack (mini-olutmakkarat): Maltodekstriini, glukoosisiirappi, stabilointiaineet (trinatriumsitraatti, natriumasetaatti), hapettumisenestoaineet (askorbiinihappo, natriumaskorbaatti).
- Ruokakerma (Flora Kevyt Ruoka): muunnettu tärkkelys, stabilointiaineet (metyyliselluloosa, ksantaanikumi), emulgointiaine (polysorbaatti 60), sokeri, aromi, väri (beetakaroteeni).
- Creme Bonjour-levite: muunnettu tärkkelys, liivate, stabilointiaineet (johanneksenleipäpuujauhe, pektiini), säilöntäaine (kaliumsorbaatti).
- Kaakao: emulgointiaine soijalesitiini, vanilliiniaromi
- Suola: Paakkuuntumisenestoaine E554 ja E535
- Vehnäjauho: jauhonparanne E300
- Mascarpone-juusto: happamuudensäätöaine E330
- Pesto: glukoosisiirappi, säilöntäaine lysotsyymi, happamuudensäätöaine E270, aromit
- Säilykeananasviipaleet ananasmehussa: Happamuudensäätöaine (E330)
- Aurinkokuivatut tomaattikuutiot basilicaöljyssä: Happamuudensäätöaine (E330)
- Artisokansydämet suolaliemessä: Happamuudensäätöaine (E330)
- Sinappi: glukoosi-fruktoosisiirappi, värit E150c, E101), chiliaromi
- Felix Maku-kurkut: aromit, sstabilointiaine (kalsiumkloridi), säilöntäaine (natriumbentsoaatti)
- Green Canderel Stevia -makeutusjauho: maltodekstriini (tärkkelystä, ei E-koodia), makeutusaine stevioliglykosidit (E960), aromit (ei muuta!)
- Hermesetas-nesteen sisältöä en 20 minuutin googlailusta huolimatta saanut selville, sitä ei tunnu valmistajakaan kehtaavan sanoa. Hermesetas Gold -neste on ilmeisesti tehty sakariinista (E954) ja syklamaatista (E952), mutta minulla on ihan tavallista versiota, ei Goldia. Jotain lisäaineita, kuitenkin. Noista ysiviisnelosesta ja ysiviiskakkosesta en kyllä vielä ole löytänyt negatiivista, joten jos pysyy kohtuudessa, ehkä niistä ei niin ole vaaraa.
Ja yllä olevasta havainnosta päästäänkin takaisin jo aiemmin sivuamaani sokeri vs. makeutusaineet -pohdintaan!
"Erityisesti kannattaa pidättäytyä nauttimasta makkaraa, jäätelöä, pakattuja leivonnaisia, valmiskeittoja, lihaliemivalmistetta, virvoitusjuomia ja karamelleja. Lapsien lisäaineiden saantia voi vähentää rajoittamalla makeisten ja limujen kulutusta. Nimenomaan karkeissa on runsaasti lisäaineita, sillä ne sisältävät sekä makuaineita, makeutusaineita, aromiaineita, rakenteeseen vaikuttavia aineita että väri- ja säilöntäaineita!"
(http://www.kohtiterveyttä.fi/hyvat-vai-pahat-lisaaineet)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti