Huom! Se, että jokin lisäaine allergisoi joitakin harvoja ihmisiä, ei aiheuta sitä, että se päätyisi minun osaltani vältettävien listalle. Saavathan ihmiset reaktioita hedelmistä, pähkinöistä, kananmunasta ym.
Tähän alkuun Evira:n kannanotto, etten mene ihan sekaisin kaiken pelottelun keskellä:
"Elintarviketurvallisuusvirasto muistuttaa, että lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Lisäksi lisäaineet ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin tutkimuksin ennen kuin ne hyväksytään markkinoille ja käytettäväksi elintarvikkeiden valmistukseen.
---
Eräät lisäaineet saattavat aiheuttaa joillekin ihmisille yliherkkyysoireita. Lisäaineyliherkkyys on kuitenkin hyvin yksilöllistä sekä myös harvinaista verrattuna yleisimpiin ruoka-aineallergioihin, kuten kala-, pähkinä-, maito- tai vilja-allergioihin.
---Turvallisuus- ja saantitutkimusten perusteella komiteat asettavat joillekin lisäaineille ADI-arvon (Acceptable Daily Intake), joka tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-arvo ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa kohden. Esimerkiksi virvoitusjuomissa makeutusaineena käytetyn aspartaamin (E 951) ADI-arvo on 40 milligrammaa/kg. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä makeutusaineita, saa 60-kiloinen henkilö turvallisesti käyttää joka päivä aspartaamilla makeutettua tuotetta neljä litraa.
Euroopan unioni edellyttää, että kansalaisten lisäaineiden saantia seurataan. Elintarvikevirasto on kartoittanut suomalaisten lisäaineiden saantia ja tutkimusten perusteella lisäaineiden saanti ei ole suomalaisella aikuisväestöllä kansanterveydellinen ongelma. Myös 13 kk:n - 6 vuoden ikäisillä lapsilla lisäaineiden saanti on keskimäärin kohtuullisella ja turvallisella tasolla." (Evira.fi)
Lisäaineiden luokittelu:
(http://www.kohtiterveyttä.fi/hyvat-vai-pahat-lisaaineet)
HYVÄT LISÄAINEET:
= niitä, joiden vaikutuksista ei juurikaan kiistellä, jotka ovat edes jossakin määrin hyväksi ruoassa, sellaisia, jotka eivät arveluta minua lukemani perusteella. Yritän käydä aine aineelta läpi näitä, mitä tulee päivittäisissä ostoksissani vastaan:
- E202, kaliumsorbaatti, joillekin allergisoiva
- E300 askorbiinihappo, luonnossa C-vitamiinia, synteettisenä happamuuden säätely
- E322 (soija)lesitiini
- E330 sitruunahappo (hampaat!)
- E331 natriumsitraatti
- E333 kalsiumsitraatti
- E327 kalsiumlaktaatti
- E410 johanneksenleipäpuujauhe
- E415 ksantaanikumi, joillekin allergisoiva
- E440 pektiini
- E1400-alkuiset, eli muunnetut tärkkelykset
HUONOT LISÄAINEET:
= Vaikutuksista kiistellään, itseäni arveluttaa, osa siirtynee hyvien kategoriaan perehdyttyäni asiaan:
- väriaineet
* E102 atsoväri, yliherkkyysoireita
* E104, yliherkkyysoireita
* E120, karmiini, kokkeliinikirvoista peräisin, yliherkkyysoireita
* atsovärit E110, E122-E124, E128-E129, yliherkkyysoireita
- E200, E203, sorbiinihappo ja sorbaatit, yliherkkyysoireita
- E210-E219 bentsoehappo ja bentsoaatit, yliherkkyysoireita, erityisesti E211 natriumbentsoaatti
- E220-E228, rikkihapoke ja sulfiitit, ylilherkkyysoireita
- E250 natriumnitriitti
- E320 butyylihydroksianisoli
- E321 butyylihydroksitolueeni
- E322 lesitiini
- E330 sitruunahappo
- E412: guarkumi
- E452 polyfosfaatit
- E538 paakkuuntumisenestoaine
- E620 glutamiinihappo, yliherkkyyttä
- E621 natriumglutamaatti
- E951 aspartaami
- E954 sakariini
- E955 sukraloosi
- E960: stevia
+ Suosi aitoa vaniljaa vanilliiniaromin sijaan!
Iltalehdestä (huuh, mitä lähdekritiikkiä!) nyysitty kooste:

Yliherkkyysoireita aiheuttavia lisäaineita ovat muun muassa
• bentsoehappo ja bentsoaatit (E210-E219)
• rikkihapoke ja sulfiitit (E220-E228)
• sorbiinihappo ja sorbaatit (E200, E202, E203)
• glutamiinihappo ja glutamaatit (E620, E621)
• atsovärit (E102, E110, E122-E124, E128)
(http://kiloklubi.fi/artikkelit/MeNaiset-Lisäaineiden-jäljillä/872/)
YHTEENVETO:
Koska lisäainetotuuden selvittäminen tuntuu todella aikaa vievältä puuhalta ja yksiselitteistä tutkimustietoa ei ole, pääsee ehkä helpoimmalla, jos välttää kaikkia lisäaineita. Onko sekään sitten kuitenkaan vaivan väärti, kun kerran monissa kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa lisäaineiden käyttö on todettu turvalliseksi? Että jos söisi vaan? Johonkinhan sitä joka tapauksessa sairastutaan ja kuollaan. Onko hyöty kaiken ajankäytön väärtti? Tämänkin ajan, mitä olen netissä surffailuun ja blogin pitoon käyttänyt, olisin voinut lukea, ulkoilla, tavata ystäviä tai makoilla vaan ja levätä. Tai sen ajan, kun valmistan vain aidoista puhtaista raaka-aineista päivittäin ruokaa, verrattuna siihen, että voin välillä ostaa kaupasta valmiiksi maustettua ja tehtyä. Välillä kallistun sille kannalle, että parempi kun antaa muiden hoitaa näiden asioiden tutkiminen ja totuuden selvittäminen ja keskittyä syömään virallisterveellisten suositusten mukaan. Kyllä se totuus ennen pitkää löytyy - ei ehkä minun elinaikanani, mutta toisaalta tällaisen yksittäisen ihmisen terveys ja elämä nyt ei historiallisessa jatkumossa ole niin merkittävä muutenkaan. Välillä taas vannon, että jatkoelämä menee huonoja lisäaineita kartellessa.
Ärsyttää, MIKSI TÄSTÄ SYÖMISESTÄ PITÄÄ TEHDÄ NÄIN HEMMETIN VAIKEAA?! Ei riitä, että miettii rasvojen höytyjä ja haittoja. Tai hiilihydraattien. Tai rasvan ja hiilihydraattien yhteisvaikutuksia. Siihen päälle vielä lisäaineasia. Se on varmaa, että karppaamalla myös lisäaineiden käyttö vähenee. Mutta siltikään en ole vaikuttunut, että kokonaisterveys olisi pitkällä aikavälillä karppaajilla parempi. Puuh! Lisäaineista pyrin jatkossa välttämään ainakin natriumglutamaattia, aspartaamia ja kaikkia väriaineita (turhia).
Yksittäisistä lisäaineista löytämääni huolestuttavaa tietoa:
Natriumglutamaatti:
Aromivahvenne natriumglutamaatista viime vuosina käyty kiivas keskustelu on jo johtanut siihen, että lihanjalostaja Snellmanilla on luovuttu natriumglutamaatin käytöstä. Myös Espoon kaupunki lopetti vuonna 2009 natriumglutamaatin käytön kouluissaan.
Natriumglutamaatti on glutamiinihapon natriumsuola, jota ihmisen elimistö itsekin muodostaa. Natriumglutamaatin lisääminen elintarvikkeisiin on huolestuttavaa siksi, että se on keskushermoston tärkeimpiä kiihottavia välittäjäaineita, jonka vuoksi sen on epäilty aiheuttavan herkille ihmisille mm. päänsärkyä, migreeniä, huimausta, astmaoireita, hengenahdistusta, vatsakipuja, kasvojen punoitusta, suolisto-ongelmia ja lihas- sekä nivelkipuja. Muutamassa tutkimuksessa on osoitettu natriumglutamaatilla olevan yhteys myös ahmimiseen ja sitä kautta ylipainoon: natriumglutamaattia saaneilla hiirillä havaittiin vaurioita aivojen hypotalamuksessa, joka säätelee muun muassa ruokahalua ja rasva-aineenvaihduntaa. Suun kautta nautitun natriumglutamaatin vaikutuksien myönnetään olevan epävarmoja, eikä aineen vaikutuksista rasva-aineenvaihduntaankaan ole tietoa riittävästi.Natriumglutamaatin E-tunnus elintarvikkeissa on E621, ja sitä käytetään Suomessa yleisesti esimerkiksi lihajalosteiden arominvahventeena. Elintarvikkeiden säilyvyyttä natriumglutamaatti ei siis paranna, vaan sen yksinomaisena tarkoituksena on saada ruoka maistumaan paremmalta. (http://www.kohtiterveyttä.fi/hyvat-vai-pahat-lisaaineet)Muuta huomioitavaa:
”Teollistuneissa maissa keskivertokuluttaja syö vuosittain 6-7 kiloa lisäaineita”, kirjoittaa Mats-Eric Nilsson kirjassaan Petos lautasella. (Petos Lautasella, Mats-Eric Nilsson, WSOY, 2008.)
Monen kuluttajan hälytyskellot kuitenkin soivat, ja kovaa, kun heille selviää, että EFSA tutkii kutakin lisäainetta vain yksitellen – viis yhteisvaikutuksista! Käytännössä yli 400 lisäaineen yhdistelmien tutkiminen olisikin mahdotonta.
Lisätietoa:
- http://ekoodit.fi
- E-koodiavain http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=52
- kritiikkiä ruokateollisuutta ja lisäaineita kohtaan: http://quinoaa.blogspot.fi/2009/07/petos-ymparillamme.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti